Terugroepacties

augustus 4, 2017

Het komt niet vaak voor, maar als het gebeurt is het in grote getallen. Een terugroepactie voor auto’s. Momenteel is er natuurlijk een heel gebeuren over Volkswagen, die auto’s terugroept omdat ze zouden sjoemelen met de uitstoot-eisen. Bestuurders van een bepaalde serie auto’s zullen dus een brief in de bus krijgen met daarin de vraag om de auto naar de garage te brengen. In de garage zullen de de software die in de auto zit updaten naar de nieuwste versie. Hierdoor voldoen de auto’s weer aan de eisen die de Europese Unie heeft vastgesteld.

Veiligheid

Het beantwoorden van de oproep van Volkswagen is niet verplicht, omdat het geen direct gevaar heeft op het rijden van de auto. Bij een onderhoudsbeurt zal de update dan alsnog later worden uitgevoerd. In het verleden zijn er wel oproepacties geweest vanwege veiligheidsredenen. In juli 2015 vond er bijvoorbeeld een oproepactie plaatst van HONDA. Het noodremsysteem van een van de modellen, kon voorwerpen aan de kant van de weg zoals vangrails of hekken detecteren als obstakels. Hierdoor werd het remsysteem per ongelijk ingeschakeld. Dit zou uiteraard hele nare situaties kunnen opleveren. Maar ook genoeg andere merken moesten er aan geloven. Er konden vloermatjes onder het gaspedaal blijven steken bij Toyota of kon er een gat branden in de brandstofpompmodule bij Cadillac.

Imago

Naast dat het grote veiligheid risico’s met zich meedraagt, wordt vaak ook het imago van een automerk geschaad. Ze willen natuurlijk betrouwbaar en veilig overkomen, maar als er een bericht uitkomt dat dit niet het geval is, kan het zijn dat trouwe bestuurders toch voor een ander merk zullen kiezen als er een nieuwe auto nodig is. Een Amerikaans merk heeft een keer onderzoek gedaan naar wat het effect was van een oproepactie van Audi. Hieruit bleek dat er een sterke daling was voor de aanvraag van verschillende modellen. Uiteraard ligt het eraan waarvoor een terugroepactie is, of er imagoschade zal zijn. Als het alleen ligt aan een radio die niet goed functioneert, geeft dat een ander gevoel dan wanneer de koppeling kan vastlopen. Helaas is er bij de bedrijven niks anders te doen dan excuses aanbieden en de fout te herstellen om dan te hopen dat het vertrouwen in de rest van hun producten niet is verdwenen.

Wil je zeker weten dat jouw auto in orde is? Voer dan een RDW check uit. Op die manier krijg je onder andere historische gegevens over je auto te zien. Je wilt natuurlijk altijd veilig op weg!

Comments are closed.