Wat is een lasser?

september 5, 2016

Het beroep lasser is een interessant beroep. Het komt vaak neer op een oog voor detail, de passie van de vakman en zijn kennis. Voor dit beroep is dan ook een praktijkgerichte opleiding nodig waarin men alles te weten komt over dit beroep.

Wat houdt het beroep ‘lasser’ in?

Lassen is een beroep waarbij iemand twee onderdelen aan elkaar smelt. Vaak gaat het hier om een staalsoort. Deze staalsoort wordt bij het lassen vloeibaar gemaakt aan de uiteinden die aan elkaar verbonden moeten worden. dit gebeurt door middel van druk en warmte. Wanneer de twee uiteinden deels gesmolten zijn worden ze aan elkaar gemaakt. Door een daling van de temperatuur zullen de uiteinden uit harden en zo zitten ze aan elkaar vast.

Hoe word ik lasser?

Op jonge leeftijd kan iemand al duidelijk de keuze maken om lasser te worden. Om dit vak te mogen uitoefenen, heb je een MBO opleiding nodig in de richting van het metaal bewerken. De opleiding heet: allround lasser. Deze opleiding kan worden voltooid in twee tot vier jaar (afhankelijk van het opleidingsinstituut) waarna er nog specialistische opleidingen kunnen worden gevolgd.

Soorten lassers

Na de algemene opleiding kun je dus een specialisme gaan studeren. Deze zijn vaak gericht op de vijf hoofdmanieren van het lassen: booglasssen, elektrisch weerstandlassen, autogeen lassen, druklassen en bundellassen. Booglassen wordt beoefend met behulp van een plasmaboog die de uiteinden van de te lassen onderdelen verhit. Onder deze vorm vallen de meest gebruikte lasmethoden.

Na het volgen van de opleidingen kan de lasser aan het werk. Vaak kom je het beroep tegen in de metaalbewerking en metaalproductie sector, maar je vind ze ook in de werktuigbouw en scheepsbouw. De lassamenstelling verschilt per sector, dus behalve een opleiding speelt werkervaring ook een grote rol in dit beroep.

Comments are closed.